Merakyatkan ilmu hartanah

Oleh Prof. Dr. Ismail Omar Pensyarah dan Felo Penyelidik Institut Transformasi Sosial Wilayah (TRANSFORM) Universiti Tun Hussein Onn Malaysia(UTHM) Diterbitkan di BH Online, JUMAAT, 12 OGOS 2016 @ 6:30 AM BERITA...
Merakyatkan Ilmu Hartanah

Oleh Prof. Dr. Ismail Omar
Pensyarah dan Felo Penyelidik Institut Transformasi Sosial Wilayah (TRANSFORM)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia(UTHM)
Diterbitkan di BH Online, JUMAAT, 12 OGOS 2016 @ 6:30 AM

BERITA mengatakan bahawa 151 penipuan jual beli hartanah membabitkan kerugian RM30 juta dilaporkan berlaku sepanjang lima bulan pertama tahun ini, sangat membimbangkan. Berbanding tempoh sama 2015, hanya 90 kes membabitkan kerugian RM20 juta.

Banyak kes berlaku di Selangor dan Johor. Barangkali kepesatan pembangunan menyuburkan kejadian berkaitan. Lebih menyedihkan apabila sindiket berkenaan membabitkan penipuan tanah orang kampung.

Mereka menyamar sebagai ejen hartanah. Menggunakan nama individu yang berpengaruh, mereka menabur janji manis kepada pemilik tanah supaya menjual tanah. Dengan helah yang licik, tanpa disedari pemilik tanah sudah tertipu dan mengalami kerugian.

Profesion ejen hartanah bermula di negara kita dengan penggubalan dan penguatkuasaan Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah pada 1981 (di bawah Akta 242 tahun 1981 dipinda). Tidak semua peraturan yang ditulis mampu diterjemahkan ke dalam bentuk pelaksanaan dan amalan seratus peratus.

Ditambah pula dengan fakta bahawa pasaran hartanah adalah tidak sempurna disebabkan maklumat hartanah yang sukar diperoleh berbanding komoditi lain. Akibatnya, kes penyelewengan dan penipuan dalam urusan jual beli hartanah sering terjadi. Lantaran, pihak yang berkenaan perlu lebih tegas menjalankan penguatkuasaan dengan cara lebih praktikal dan berkesan.

Malah, ada keperluan juga, pengetahuan mengenai hartanah disampaikan kepada pemimpin seperti wakil rakyat. Apabila mereka memahami dan berpengetahuan mengenai hartanah, pembangunan yang dibawa kerajaan lebih mudah diterima untuk dilaksanakan. Pelaksanaan yang mudah, bermakna kos rendah untuk rakyat. Inilah yang dikatakan kos transaksi dalam ekonomi tanah.

Program perejenan hartanah

Nampaknya, sudah sampai masa institusi pendidikan tinggi menawarkan program perejenan hartanah ke peringkat ijazah yang lebih tinggi secara berasingan dan khusus. Institusi pengajian tinggi perlu menjadikannya sebagai satu cabaran. Barangkali dengan silibus dan kurikulum berkualiti, kecurangan dalam profesion perejenan dan pembrokeran hartanah boleh dibendung.

Dalam menjalankan urusan jual beli tanah, ramai pihak yang terbabit, sama ada secara langsung atau tidak. Pemilik atau tuan tanah yang berhasrat untuk menjual tanah dan rumah mereka, boleh melantik ejen hartanah berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah. Ejen hartanah yang sah di sisi undang-undang ini adalah orang yang berpengalaman dan dibenarkan untuk menjalankan kerja berkaitan perejenan hartanah.

Mereka sewajarnya patuh dan menuruti undang-undang dan peraturan berkaitan dengan pembrokeran dan perejenan hartanah. Mereka yang dilantik secara sah boleh menerima upah atau komisen daripada penjual dengan skala fi yang ditentukan pihak lembaga yang mengawal selia amalan mereka.

Boleh didakwa di mahkamah

Sekiranya, ejen hartanah yang dilantik tidak menjalankan kerja mereka, menyeleweng atau menipu, mereka boleh didakwa di mahkamah dan dikenakan tindakan.

Ejen hartanah adalah perantara yang mempertemukan penjual dan pembeli, mereka sepatutnya memahami bahawa dalam proses jual beli hartanah, rakyat perlu dilindungi. Pemilik tanah atau penjual yang melantik mereka, perlu diberi kefahaman yang jelas mengenai kerja dan amalan mereka.

Inilah tugas sebenar ahli profesional, yakni memberi pendidikan kepada rakyat dan bukannya memanipulasi dan memutar-belit keadaan untuk kepentingan diri. Upah daripada hasil titik peluh menjalankan amalan perejenan hartanah sepatutnya mencakupi sedikit sebanyak kerja mendidik, mematang dan mengubah persepsi rakyat terhadap kemajuan negara.

Sebagai seorang ahli hartanah yang profesional, ejen atau broker tanah sepatutnya menyampai dan menyalurkan maklumat tepat kepada penjual hartanah yang melantik mereka. Dalam proses jual beli hartanah, pembeli dan penjual akan berinteraksi menjalankan proses tawar-menawar harga. Mereka berunding sebaik mungkin dan mengambil kira semua faktor yang mempengaruhi nilai hartanah berkenaan.

Titik pertemuan antara harga ditawarkan penjual dan harga yang diminta pembeli adalah nilai pasaran terbuka yang dipersetujui. Jangan pula ejen hartanah yang menokok tambah harga pasaran berkenaan. Dalam proses jual beli, penjual selalunya ingin memaksimumkan untung, manakala pembeli pula meminimumkan kerugian. Jadi, mereka perlu mencari titik keseimbangan menang-menang.

Skala fi yang telah ditentukan sewajarnya dipatuhi. Tidak sekali-kali kadar fi boleh diubah suai sesuka hati. Apa lagi ditingkatkan dan lebihan itu diambil sebagai upah tambahan. Katakanlah, apabila harga yang ditawarkan di pasaran adalah RM1 juta. Ejen mengenakan syarat tambahan sekiranya hartanah boleh dijual dengan harga RM1.5 juta, maka lebihan adalah upah kepada ejen hartanah berkenaan.

Bayangkanlah apabila perkara ini berlaku, ejen telah menggunakan kemahirannya secara profesional untuk mendapat upah tambahan.

Selalunya, ejen hartanah pandai menggunakan madah berhelah sedangkan pemilik tanah di luar bandar kurang memahami hal ehwal berkaitan undang-undang jual beli tanah. Siapalah yang benar-benar pakar untuk memahami hampir 120 undang-undang berkaitan hartanah?

Justeru, rakyat perlu tahu ilmu hartanah. Mereka perlu memahami fakta penting mengenai hartanah. Rata-rata orang Melayu kurang memahami ilmu pengurusan tanah. Kajian menunjukkan bahawa tahap pengurusan tanah orang Melayu dan Bumiputera masih rendah berbanding kaum lain.

Nampaknya, profesion berkaitan perejenan hartanah mempunyai potensi yang luas pada masa depan. Dengan menambahbaik modal insan dalam urusan perejenan hartanah, negara berada pada landasan betul menuju negara maju yang berwawasan dengan rakyat yang berilmu pengetahuan.

Penulis ialah Presiden Pertubuhan Profesional Tanah Malaysia (PERTAMA) dan felo penyelidik Institut Transformasi Sosial dan Pembangunan Wilayah (TRANSFORM) Universiti Tun Hussein Onn

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/182300

Categories
Rencana

RELATED ARTICLE