TNB dan UTHM jalin kerjasama pintar projek solar kurangkan jejak karbon

BATU PAHAT – Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) menerusi anak syarikat milik penuhnya, GSPARX Sdn. Bhd. (GSPARX) menjalinkan kerjasama pintar melalui pemasangan solar bumbung, penyelidikan dan latihan bersama Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (FKEE) dalam bidang tenaga boleh baharu (RE), khususnya tenaga solar.

Menurut Naib Canselor UTHM, Profesor Datuk Dr. Wahid Razzaly setakat hari ini UTHM merupakan institut pengajian tinggi awam pertama yang mempunyai pemasangan solar bumbung bangunan terbesar di Malaysia.

“Projek solar bumbung bangunan di kampus induk UTHM yang melibatkan 25 bangunan terpilih dengan kapasiti 6.9MWp ini dijangka dapat menjimatkan RM25.7 juta bil elektrik universiti sepanjang tempoh perjanjian 21 tahun,” katanya.

Inisiatif ini mengurangkan pencemaran udara melalui pengurangan pembebasan karbon dioksida (CO2) kira-kira 6,203 tan metrik setiap tahun.

Jumlah ini bersamaan dengan  pengurangan sebanyak 1,359 kenderaan setahun di atas jalan raya atau penanaman 103,293 anak pokok yang dapat bertindak sebagai sinki karbon bagi penyerapan karbon dalam tempoh sepuluh tahun.

Sementara itu, Ketua Pegawai Retail TNB, Datuk Ir. Megat Jalaluddin Megat Hassan berkata pihak TNB sedia menyumbang kepakaran dalam bidang tenaga solar menerusi GSPARX bagi membantu UTHM dalam penyelidikan dan latihan berkaitan sistem solar fotovoltaik.

Bagi tujuan tersebut, katanya GSPARX telah melaksanakan pemasangan sistem solar di UTHM Kampus Parit Raja dengan melibatkan 25 bangunan termasuk laluan pejalan kaki dan parkir solar.

“Projek pemasangan ini mula beroperasi sejak 12 November 2021 dan tidak melibatkan sebarang modal kepada UTHM.

“TNB sedia menyumbang kepakaran dalam bidang tenaga solar menerusi GSPARX bagi membantu UTHM dalam penyelidikan dan latihan berkaitan sistem solar fotovoltaik sementara mencapai aspirasi TNB untuk menjadi pembekal terunggul bagi solusi tenaga mampan di Malaysia dan antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Penyerahan MOU Kerjasama Penyelidikan dan Pelancaran Sistem Solar di antara UTHM dan GSPARX di Batu Pahat, Johor pada 19 Disember 2021.

Pertukaran dokumen MOU ini disaksikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad.

UTHM sebelum ini telah memeterai perjanjian solar melalui skim Perjanjian Pembekalan untuk Tenaga Boleh Diperbaharui (SARE) dengan GSPARX dan TNB di Kampus UTHM Parit Raja, Johor, pada 29 Januari 2021 lalu.

Perjanjian persefahaman (MoU) melibatkan kerjasama dalam penyelidikan dan latihan kepada staf dan pelajar dalam bidang sistem solar fotovoltaik pula dimeterai pada 4 Oktober 2021 lalu.

 

 

 

 

Categories
MoU, MoA dan LoI
Subscribe