PERKASA anjur Pertandingan Mendeklamasi Sajak Hari Kebangsaan 2015

Pertandingan Mendeklamasi Sajak Hari Kebangsaan 2015
Pertandingan Mendeklamasi Sajak Hari Kebangsaan 2015
Sempena sambutan Bulan Kemerdekaan 2015, Persatuan Pensyarah dan Pengajar (PERKASA), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menganjurkan Pertandingan Mendeklamasi Sajak Hari Kebangsaan 2015 pada 26 Ogos 2015 di Dewan Terbuka UTHM.
Penyertaan adalah dalam kalangan staf akademik dan staf pentadbiran dari pelbagai fakulti dan Pusat Tanggungjawab (PTj) di UTHM. Majlis dimeriahkan lagi dengan persembahan daripada peserta Sayembara Deklamasi Puisi Peringkat Universiti Awam Malaysia.
Tujuan program ini adalah untuk memupuk semangat kemerdekaan dan menanam jiwa patriotik dalam kalangan staf-staf UTHM di samping merapatkan hubungan silaturrahim sesama mereka. Pertandingan tersebut telah di adili oleh Encik Muhammad Shahrin Haron, Pegawai Kebudayaan UTHM dan telah disempurnakan oleh Profesor Engr. Dr. Mohd Idrus Haji Mohd Masirin, Presiden PERKASA UTHM.
“Saya mengucapkan tahniah dan setinggi penghargaan kepada staf akademik yang terlibat sebagai AJK dan peserta bagi menerapkan rasa kecintaan terhadap seni dan budaya di universiti ini sempena Hari Kemerdekaan 2015. Tema tahun ini iaitu #sehatisejiwa amat releven dalam situasi di mana warga Malaysia khususnya warga UTHM perlu bersatu dan sehaluan bagi menjayakan 10 lonjakan yang telah digariskan di dalam Blueprint Kementerian Pendidikan Tinggi menjelang 2025,” katanya.
Johan pertandingan disandang oleh Puan Norashikin Abdul Hamid dan membawa pulang wang tunai berjumlah RM300.00 berserta sijil, trofi dan saguhati. Naib Johan pula disandang oleh Dr. Aida Mustapha yang membawa pulang wang tunai sebanyak RM200.00 berserta sijil, trofi dan saguhati. Tempat ketiga dimenangi oleh Puan Norfaiza Fuad, membawa pulang wang tunai RM100.00 berserta sijil, trofi dan saguhati.
Menurut Encik Muhammad Shahrin, pemenang pertandingan ini akan dipertimbangkan untuk mewakili Universiti ke Pertandingan Sayembara Puisi Peringkat Negeri Johor yang akan diadakan pada November 2015 nanti. Ini adalah ganjaran kepada keterlibatan staf akademik dalam memartabatkan seni puisi dalam kalangan warga universiti ini. Beliau berharap inisiatif seperti ini akan diteruskan dengan penglibatan warga universiti yang lain pada masa hadapan.

Source: PERKASA anjur Pertandingan Mendeklamasi Sajak Hari Kebangsaan 2015

Categories
Nasional
Subscribe