Kor Sispa UTHM raih Naib Johan Cabaran Explorace

Kor Sispa UTHM raih Naib Johan Cabaran Explorace di Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Sispa IPT 2015 Kor SISPA UTHM meraih gelaran Naib Johan daripada keseluruhan 12 institut pengajian...
Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Sispa IPT 2015
Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Sispa IPT 2015
Kor Sispa UTHM raih Naib Johan Cabaran Explorace di Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Sispa IPT 2015
Kor SISPA UTHM meraih gelaran Naib Johan daripada keseluruhan 12 institut pengajian tinggi (IPT) yang bertanding dalam cabaran Explorace yang diadakan sempena Majlis Pentauliahan dan Perhimpunan Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA) peringkat kebangsaan kali ke-6 yang diadakan di Dewan Tuanku Syed Putra (DTSP), Universiti Sains Malaysia (USM).
Pentauliahan yang melibatkan seramai 624 orang pegawai kadet SISPA daripada IPT seluruh Negara ini telah disempurnakan oleh Datok Seri Shahidan Kasim,  Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Kontinjen Kor SISPA UTHM diketuai oleh Lt. Kol. Bersekutu (PA) Profesor Madya Sr Dr Wan Zahari Wan Yusoff melibatkan 74 pegawai kadet SISPA yang ditauliah dengan gelaran Leftenan Muda pertahanan Awam.
Manakala keseluruhan peserta Explorace melibatkan 16 orang pelajar SISPA 1. Paling membanggakan apabila peserta Explorace kali ini dibimbing sepenuhnya oleh  Pegawai Muda kor SISPA berbanding sebelum ini melibatkan jurulatih dari luar. Turut hadir ke majlis perhimpunan dan pentauliahan ini adalah Ajutan Kor SISPA UTHM, Mejar Bersekutu (PA) Norza Iskandar Helmi Abdullah.
Hadir sama, YAS Pj (PA) Dato’ Zaitun Ab Samad, Ketua Pengarah JPAM Malaysia,  PPj. Kehormat (PA) Prof Dato’ Dr. Omar Osman, Naib Canselor USM serta pegawai-pegawai kanan JPAM serta pegawai-pegawai kanan university terlibat.
Tahap disiplin yang tinggi yang ditunjukkan oleh para peserta dan semangat kesukarelawan yang padu dalam menghadapi cabaran Explorace meletakkan Kor SISPA UTHM antara pasukan yang terunggul dalam pertandingan kali ini.
Sekalung Tahniah diucapkan kepada Kor SISPA UTHM atas kejayaan yang cemerlang ini yang berjaya mengharumkan nama UTHM di peringkat negara.

Source: Kor Sispa UTHM raih Naib Johan Cabaran Explorace

Categories
Rencana

RELATED ARTICLE