Mampukah AI gantikan kepintaran manusia?

Gambar sekadar hiasan.

Kecerdasan Buatan (AI) boleh menggantikan tujuh puluh lima juta pekerjaan di seluruh dunia sambil mewujudkan 133 juta pekerjaan baharu. Profil aktiviti baharu akan memerlukan kemahiran khusus Sains Data seperti maklumat matematik & statistik dan algoritma pembelajaran mesin, bakat dalam pengaturcaraan, perlombongan data, perbalahan data, kejuruteraan perisian dan visualisasi statistik.

Kecerdasan buatan ialah simulasi kecerdasan manusia yang diprogramkan ke dalam mesin. Ia adalah kapasiti komputer atau robot untuk melaksanakan tugas yang boleh diselesaikan oleh orang ramai kerana hakikatnya mereka masih memerlukan kecerdasan manusia. Kecerdasan buatan boleh dilihat di mana-mana sahaja hari ini, yang mana ia dilengkapi di kebanyakan kamera telefon untuk memberikan gambar atau imej yang lebih baik, memudahkan mengawal belanjawan dan urusan kehidupan seharian dalam pelbagai cara.

Dari segi alami, kecerdasan manusia berupaya untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu menggunakan gabungan pelbagai proses kognitif manakala kecerdasan buatan berkebolehan untuk membina mesin yang boleh meniru tingkah laku manusia dan menjalankan tindakan yang sama seperti manusia. Fikiran manusia adalah analog tetapi mesin adalah digital.

Selain itu, dari segi fungsi pula manusia menggunakan kuasa pengkomputeran, ingatan dan keupayaan otak untuk berfikir, manakala mesin berkuasa kecerdasan buatan bergantung pada data dan arahan tepat yang dimasukkan ke dalam sistem. Data dan arahan adalah hasil daripada kepintaran manusia.  

Seperti mana yang diungkapkan oleh Ibn Khaldun, seorang cendekiawan Islam, bahawa akal merupakan kelebihan yang diberikan Allah kepada hamba-Nya. Oleh sebab itu, letak duduk manusia lebih tinggi dan sempurna berbanding ciptaan Allah yang lain. Hal ini disebut dalam Surah al-Tin ayat 4 yang bermaksud:

 “Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).”

Manakala dari segi kuasa pembelajaran pula kecerdasan manusia adalah memperoleh pengetahuan daripada pelbagai insiden dan pengalaman lalu. Ia mendapatkan pengetahuan daripada kesilapan yang dibuat dalam pendekatan percubaan dan kesilapan pada satu ketika dalam kehidupan seseorang. Pemikiran pintar dan tingkah laku yang waras terletak di pusat kecerdasan manusia. Walau bagaimanapun, kecerdasan buatan ketinggalan dalam hal ini yang mana mesin tidak boleh berfikir sendiri tanpa diprogramkan oleh manusia. Kecerdasan buatan boleh membuat penelitian dari fakta dan latihan tanpa henti tetapi ia tidak boleh melaksanakan proses pemikiran khusus untuk manusia. Walaupun sistem berkuasa kecerdasan buatan boleh menjalankan tugas unik dengan cukup baik, ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk mereka meneliti set keupayaan unik untuk kawasan aplikasi yang serba baharu.

Walaupun Kecerdasan Buatan terus membina kemajuan signifikan dalam bidang tertentu, kecerdasan manusia masih tiada tandingannya dalam pemahaman holistik, kreativiti dan keupayaan emosi. Sebagai gantinya melihat Kecerdasan Buatan sebagai pesaing, kita seharusnya meneroka bagaimana kelebihan kecerdasan buatan dan kecerdasan manusia boleh digunakan pada masa kini untuk menangani cabaran kompleks, meningkatkan potensi kolektif kita sambil mempertimbangkan nilai-nilai etika. Masa depan tidak terletak pada perbalahan antara kecerdasan buatan dan kecerdasan manusia, tetapi pada kolaborasi antara kedua-duanya dalam membuka ruang dan peluang baharu bagi meningkatkan kemajuan sesuatu bidang.

 

 

 

 

Puan Zirwatul Hanan Salleh

Pensyarah
Jabatan Perdagangan

Politeknik Seberang Perai

 

Ts. Dr. Mazidah Mat Rejab 

Pensyarah Kanan 

Jabatan Kejuruteraan Perisian 

Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat 

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)  

 

 

Categories
E-WacanaRencana
Subscribe