UTHM terima 2445 pelajar baharu program Ijazah Sarjana Muda

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menerima seramai 2445 pelajar baharu program Ijazah Sarjana Muda bagi semester 1 2015/2016 pada hari pertama pendaftaran yang berlangsung pada 1 September baru-baru...
Minggu Haluan Siswa
Minggu Haluan Siswa
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menerima seramai 2445 pelajar baharu program Ijazah Sarjana Muda bagi semester 1 2015/2016 pada hari pertama pendaftaran yang berlangsung pada 1 September baru-baru ini.
Daripada jumlah tersebut 1113 merupakan pelajar lelaki manakala 1332 lagi adalah pelajar perempuan. Jumlah tersebut dijangka akan bertambah dari masa ke semasa sepanjang tempoh pendaftaran berlangsung. Kesemua pelajar yang mendaftarkan diri ini akan mengikuti pelbagai kursus yang ditawarkan oleh lapan fakulti iaitu Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar, Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik,  Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Fakulti Pengurusan Teknologi dan Perniagaan, Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Fakulti Sains Teknologi dan Pembangunan Insan dan Fakulti Teknologi Kejuteraan.
Pelajar-pelajar baharu tersebut akan menginap di kolej-kolej kediaman yang disediakan oleh pihak Universiti dan mereka diwajibkan mengikuti Minggu Haluan Siswa (MHS) yang dijadualkan berlangsung selama seminggu bermula 1 hingga 5 September.
Program MHS yang dikendalikan oleh Pejabat Hal Ehwal Pelajar dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), UTHM ini diselitkan dengan beberapa acara seperti slot “Bersama Kepimpinan Negara” yang melibatkan Menteri Mentor UTHM, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein, slot “Bersama Kepimpinan Universiti” dan “Pengetua Kolej Kediaman”, Taklimat PTPTN dan diakhiri dengan “Majlis Penutup dan Warisan Bangsa” yang dijadual berlangsung pada 5 September ini.
Seperti kebiasaan, Naib Canselor UTHM, Profesor Datuk Dr. Mohd Noh Dalimin bersama Pimpinan Tertinggi Universiti turut menyambut kehadiran pelajar baharu pada hari pertama pendaftaran di samping meluangkan masa beramah mesra dengan keluarga masing-masing.
Pihak universiti merakamkan jutaan terima kasih kepada ibu bapa dan keluarga yang membantu proses kemasukan para pelajar ini ke UTHM dan tahniah diucapkan kerana terpilih menjadi warga Universiti Tun Hussein Onn Malaysia – Technically Above the Rest.

Source: UTHM terima 2445 pelajar baharu program Ijazah Sarjana Muda

Categories
Akademik

RELATED ARTICLE