Kesedaran sivik amalan sepanjang hayat

Kredit foto: pixabay

Belakangan ini isu berkaitan kesedaran sivik rakyat Malaysia menjadi polemik untuk dibahaskan. Kesedaran sivik merupakan suatu aspek yang penting dalam kehidupan, namun dilihat semakin luntur dalam kalangan masyarakat pada hari ini. Hal ini bukanlah suatu yang patut dipandang enteng kerana ia berkait rapat dengan pembangunan jati diri serta identiti masyarakat. Pembangunan negara yang kian pesat tidak seharusnya menjadi alasan rakyat Malaysia untuk mengetepikan aspek moral, etika dan akhlak yang menjadi tonggak penanda aras kemajuan dalam diri individu dan masyarakat.

Baru-baru ini kerajaan telah mengumumkan beberapa negeri yang telah beralih fasa dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN). Seiring dengan perubahan fasa bagi PPN tersebut, pelbagai kelonggaran diberikan kepada rakyat Malaysia yang telah melengkapkan kedua-dua dos vaksin Covid-19. Antara kelonggaran yang menjadi perhatian ramai adalah kebenaran bagi aktiviti pelancongan dalam negeri, selain aktiviti perkelahan, rekreasi dan riadah. Tidak lama sejurus pengumuman tersebut, terpampang satu demi satu berita berkenaan ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) segelintir rakyat dengan kelonggaran yang diberikan.

Apa yang lebih menyedihkan adalah apabila melihat foto yang tular di media sosial; timbunan sampah sarap dan sisa makanan ditinggalkan oleh para pengunjung di salah sebuah kawasan rekreasi. Kita sering mendabik dada dan mencanang kepada satu dunia betapa kita bangga menjadi rakyat Malaysia. Namun tidak malukah kita jika hal semudah membuang sampah di tempat yang sepatutnya pun tidak mampu untuk kita laksanakan? Hal ini jelas memaparkan contoh sikap tidak bertanggungjawab akan peri penting menjaga alam sekitar yang mana ia berkait rapat dengan kesedaran sivik dalam diri individu.

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, perkataan ‘sivik’ boleh ditakrifkan sebagai hak dan perasaan tanggungjawab seseorang terhadap masyarakatnya. Istilah ‘kesedaran sivik’ pula merujuk kepada rasa sedar seseorang akan tanggungjawab untuk hidup bermasyarakat berteraskan nilai-nilai murni serta rasa sedar untuk memelihara hak dan kepentingan awam. Selain membuang sampah merata-rata, contoh lain sikap individu yang tidak memiliki kesedaran sivik adalah perbuatan vandalisme terhadap harta benda awam, meludah di kaki lima dan pelbagai contoh perbuatan lain yang tidak wajar untuk dilakukan. Hal-hal ini dianggap sebagai norma yang biasa kerana sering ditemukan dalam kehidupan seharian kita. Walhal, segala perbuatan ini adalah jelas menunjukkan tiadanya kesedaran sivik dalam diri seseorang.

Persoalannya, siapakah pihak yang bertanggungjawab untuk menerapkan nilai-nilai murni serta kesedaran sivik kepada rakyat Malaysia? Sudah tentunya kerjasama pelbagai pihak yang merangkumi institusi kekeluargaan, institusi kerajaan dan bukan kerajaan, selain kerjasama yang utuh daripada seluruh masyarakat amat diperlukan. Melihat kepada situasi semasa yang jelas menunjukkan kesedaran sivik kian terhakis dalam kalangan masyarakat, maka wajarlah subjek Pendidikan Sivik diwujudkan dan diperkenalkan semula oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada tahun 2019. Subjek tersebut kini diajar di seluruh institusi pendidikan di bawah KPM bermula daripada peringkat prasekolah sehingga ke peringkat sekolah menengah. Pelaksanaan pengajaran subjek ini merupakan salah satu wadah pihak kerajaan dalam usaha pembentukan generasi Malaysia yang memiliki semangat patriotisme, mengetahui tanggungjawab serta hak sebagai warganegara, di samping memiliki keperibadian yang tinggi.

Masyarakat yang wujud pada hari ini tidak terbentuk dalam masa sehari. Pembentukan sikap masyarakat adalah bertitik tolak daripada sikap individu. Sikap individu pula seharusnya dilentur semenjak usia muda pada peringkat anak masih kecil kerana mereka ini akan menjadi anggota dalam komuniti masyarakat pada masa hadapan. Maka tidak salah jika penulis menyatakan bahawa pendidikan sivik yang terbaik seharusnya bermula dari rumah. Dalam hal ini, institusi kekeluargaan memainkan peranan yang amat signifikan. Ibu bapa merupakan antara individu utama dalam menjadi suri teladan anak-anak di rumah yang akan mencorak peribadi mereka. Anak-anak membesar dengan memerhati serta mencontohi perlakuan orang sekeliling yang rapat dengan mereka. Guru-guru di sekolah turut berperanan penting untuk mengajar teori di dalam buku untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Selebihnya, anak-anak akan belajar menerusi pemerhatian di rumah selain melalui pergaulan di sekolah.

Selain pendidikan sivik yang berterusan, tindakan tegas dan pelaksanaan undang-undang berkaitan juga haruslah dikuatkuasakan. Walaupun undang-undang itu sudah sedia ada, namun sia-sia sahaja jika tiadanya pelaksanaan. Masyarakat hari ini menjadi semakin alpa apabila penguatkuasaan undang-undang itu sendiri lemah. Isu-isu berkaitan kurangnya kesedaran sivik yang dianggap remeh ini tidak seharusnya dibiarkan kerana kesannya akan menyumbang kepada pelbagai masalah lain yang lebih kronik dalam kehidupan sejagat.

Mengambil contoh perbuatan membuang sampah di merata tempat, perlakuan ini jelas mencemarkan pemandangan dan menjadi punca bau busuk. Sampah sarap ini juga boleh menyebabkan longkang dan sistem perparitan tersumbat, seterusnya mengakibatkan banjir kilat sewaktu berlakunya hujan lebat atau musim tengkujuh. Manakala pembuangan sampah di lokasi rekreasi seperti kawasan air terjun pula selain mencemarkan air, mampu mengundang penyakit seperti Leptospirosis atau kencing tikus yang boleh membawa maut. Pada akhirnya, masyarakat hanya tahu menuding jari menyalahkan pihak lain sedangkan kerosakan yang terjadi adalah berpunca daripada tangan-tangan mereka sendiri.

Usaha memupuk kesedaran sivik dalam masyarakat bukanlah suatu usaha yang mudah kerana memerlukan kerjasama yang erat daripada pelbagai pihak. Setiap orang haruslah sedar bahawa pendidikan sivik tidak sewajarnya kekal sebagai teori dalam bilik darjah tanpa dipraktikkan. Kesedaran sivik perlu diterapkan dalam diri setiap individu khususnya rakyat Malaysia agar menjadi tabiat yang menjadi amalan sepanjang hayat demi kemaslahatan bersama.

 

 

 

Farhana Abd Hamid

Jabatan Bahasa Antarabangsa

Pusat Pengajian Bahasa

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)

 

 

 

 

 

Categories
E-WacanaRencana