Pasukan Bola Jaring Pelajar UTHM Juara Kategori IPT bagi Pesta Bola Jaring Kebangsaan USM

Pasukan Bola Jaring Pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah berjaya membuktikan bahawa universiti ini juga tidak ketinggalan untuk memberi saingan kepada institut pengajian tinggi (IPT) lain apabila berjaya merangkul Johan bagi Kategori IPT di Pesta Bola Jaring Kebangsaan USM-Penang kali ke 27 yang berlangsung pada 20 hingga 22 Oktober lalu bertempat di Universiti Sains Malaysia, (USM), Pulau Pinang.

Bagi Pasukan Bola Jaring pelajar UTHM yang kebanyakannya dibarisi pemain dan pelapis baru, bergelar Johan bagi Kategori IPT merupakan satu pencapaian yang amat membanggakan. Lebih manis lagi apabila seorang atlet UTHM Putri Nur Izazi Burhanuddin, pelajar jurusan Sarjana Muda (Matematik Sains) dengan kepujian telah terpilih sebagai pemain terbaik kejohanan bagi Kategori IPT.

Walaupun pada awalnya di peringkat kumpulan, pencapaian pasukan UTHM agak hambar dengan keputusan kalah tipis pada tuan rumah dengan keputusan UTHM 9 berbalas USM 10, namun berbekalkan peluang dan semangat yang tinggi, pasukan UTHM bangkit menewaskan pihak lawan di peringkat suku dan separuh akhir sehingga layak ke peringkat final. Dengan semangat juang yang tinggi, pasukan ini telah berjaya dinobatkan sebagai Juara Pesta Bola Jaring Kebangsaan USM-Penang kali ke 27 bagi kategori IPT.

Kejayaan yang dikecapi oleh Skuad Bola Jaring UTHM ini merupakan titik permulaan untuk lebih komited mencipta kejayaan lain sekali gus meningkatkan lagi mutu permainan di kejohanan akan datang.

bola jaring2017

 

Categories
Anugerah, Pencapaian dan PengiktirafanSukan
Subscribe